- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul 143. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve yeni hizmet binalarının açılış törenine katıldı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifleriyle Borsa İstanbul Grubu iştirakleri Takas İstanbul, Merkezi Kayıt İstanbul ve Altın Saklama Merkezi açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul 143. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve yeni hizmet binalarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul Grubunun her geçen gün daha da güçlenerek çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Borsa İstanbul Grubunun açılışı yapılan Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul hizmet binası ve Kuyumcukent'teki Kıymetli Madenler Saklama Merkezi'yle yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Erdoğan, merkezin kapasitesinin 100 tondan 1.600 tona çıkartılmasının da çok önemli olduğunu belirtti.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi esnasında, İstanbul'da hedef alınan yerlerden birisinin Borsa İstanbul olmasının tesadüfi olmadığını vurgulayan Erdoğan, burada hayatlarını kaybedenler başta olmak üzere, tüm şehitlere rahmet, gazilere de şifalar diledi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'ye yönelik her çeşit saldırı, ekonomi boyutuyla birlikte kurgulanıyor ve hayata geçiriliyor. Türk ekonomisinin derinliğinin olmadığı dönemlerde bu saldırıların başarıya ulaşması çok daha kolaydır. 1994 ve 2001 krizlerinin birkaç milyarlık veya birkaç milyar dolarlık spekülasyonlarla tetiklendiğini biliyoruz.
Türkiye'yi her şeyiyle dışa bağımlı hale getirmek isteyenlerin elleri üzerimizden hiç eksik olmadı. 2003 yılından bu yana da benzer yöntemler zaman zaman denenmek istendi. Borsa üzerinden, döviz kurları üzerinden, faizler üzerinden ülkemizi krize sürükleme çabaları hep yaşandı. Büyük projelerimizi engellemek için kredileri zorlaştırmak başta olmak üzere her yolu denediler ama artık şunu herkesin bilmesi lazım, eski Türkiye yok. Türk ekonomisinin rakamları, hacmi, çapı çok çok büyüdü. Buna rağmen ülkemize yönelik ekonomik saldırılar durmuş değil. Milletimiz bu oyunu gördüğü için istiklalinin ve istikbalinin önemli bir parçası olarak kabul ettiği ekonomisine de sahip çıkıyor.”
Türkiye direndikçe, mücadele ettikçe, karşısındakilerin saldırı çıtasını yükselttiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son günlerde döviz kurunu silah olarak kullanıp yine üzerimize gelmeye başladılar, varsın gelsinler. Biz de bunların alternatiflerini üretiyoruz, üreteceğiz. Hiçbir ekonomik rasyonalitesi, temeli, karşılığı olmayan bir şekilde döviz kurunun yükseltilmesinin başka bir izahı yoktur. Esasen bizim bu saldırıyı karşılayacak gücümüz ve imkanlarımız vardır ama maalesef eskiden beri var olan tüm çabalarımıza rağmen de üstesinden gelemediğimiz bir hastalığımız yüzünden böyle bir görüntüye sebebiyet veriyoruz. Bizim sorunumuz, süratli hareket edememektir. İlgili kurumlarımız, bekleyip kendi zaviyelerinden meseleyi etraflıca değerlendirdikten sonra ve ihtiyatlı bir şekilde harekete geçiyorlar. Bu da son günlerde yaşadığımız döviz spekülasyonlarında olduğu gibi milletimizin moralini bozacak düzeyde dalgalanmalara yol açıyor. Elbette meselenin gerisindeki siyasi sebeplerin, hedeflerin, oyunların gayet iyi farkındayız. Ekonomik sonuçlar doğuran siyasi sorunların değerlendirmesini sürekli yapıyoruz.“
Yakın geçmişte sorun yaşanan pek çok ülkeyle yeni bir döneme girildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel ticaretteki durgunluğun aşılmaya başladığına ilişkin işaretlere şahit oluyoruz. Bununla birlikte ekonomideki güncel sıkıntılarımızın çözümüne yönelik atılması gereken adımlar konusunda biraz daha hızlı ve kararlı olunması gerektiği açıktır. Nitekim bu yönde adımlar atılmaya başlanmıştır. Döviz kurundaki suni şişkinliğin giderilmesiyle birlikte piyasalardaki 'bekle gör' politikasının da sona ereceğini ümit ediyorum." dedi.
Nice zorlu imtihanı başarıyla geride bırakan Türkiye ekonomisinin, çok kısa bir sürede bugünkü sıkıntıları da atlatacağına yürekten inandığını vurgulayan Erdoğan, her sıkıntıda olduğu gibi ekonomideki sorunları da savunmada kalarak değil, hücum pozisyonuna geçerek aşabileceklerini dile getirdi.
Yol haritalarının 2023 hedefleri olduğunun altını çizen Erdoğan, “İhracatta daralma mı yaşıyoruz, hemen karşı atağa geçip yeni pazarlar, yeni ürünler, yeni pazarlama yöntemleriyle katma değeri yüksek ürünlere yönelerek, bir trilyon dolarlık dış ticaret hedefimize kilitlenmeliyiz. Büyümede sorunlar mı baş gösterdi hemen üretimi artırıp, teknolojimizi güçlendirip, yatırımları teşvik edip dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimize sıkı sıkıya sarılmalıyız." ifadelerini kullandı.
Ekonomiyi sadece finans araçlarından ibaret olarak görenlerin, meseleye kısa vadeli baktıklarını belirten Erdoğan, “Bu anlayışı bir defa değiştirmemiz lazım. Salt finans değil, bizim için reel ekonomi bu noktada çok çok önemli. Zaten dikkat ederseniz, salt finans sektörüyle uğraşanların öbür tarafta reel ekonomiyle ilişkilerinin hatta zaman zaman iktidarımızdan önce elindeki o finans imkanlarını kalkıp o reel sektördeki attığı adımlara kullananlar hem ülkeyi batırdılar hem kendilerini batırdılar. Ekonomi insandır, insana dair her şeydir. Hamdolsun bizim insanımız şu anda dimdik ayaktadır. Dünyada başka hiçbir toplumun gösteremeyeceği bir kahramanlık örneğiyle ülkesine, demokrasine, özgürlüğüne sahip çıkan bu millet, yeni destanlar yazmaya daima hazırdır." diye konuştu.
- "Risk almadıktan sonra bu iş yürümez"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçenlerde "Bu işi geciktirmeyin" dediğini anımsatarak, "Yatırımlarınızı yapın, kendinize güvenin, ülkeye güvenin. Bu ülkede istikrar var, bu ülkede güven var. Bu iki sihirli kavramı asla ihmal etmeyin. Ama şimdi ben bir şey daha söylüyorum, diyorum ki risk alın. Risk almadıktan sonra bu iş yürümez. Benim ekonomi tahsilinde hocalardan öğrendiğim; 'Ekonomi risktir.' derlerdi. Ama bir siyasetçi olarak ben 40 yıllık siyasi yaşamımda siyasetin de hep risk olduğuna inanmışımdır. Buna ben bir şey daha ilave ediyorum. O da nedir? Hayat risktir. 'Hayır' diyemezsiniz. Nerede ne zaman gideceğimiz belli mi, nasıl gideceğimiz belli mi? Değil. Hiç ummadığınız anda ummadığınız olaylarda ölümle de baş başa kalırsınız, hastalıklarla da baş başa kalabilirsiniz." dedi.
Millet ve devletin, ülkenin bu zor günlerinde yanında olan, kendisine destek veren, fedakarlık yapan hiç kimseyi unutmayacağını dile getiren Erdoğan, bunun parayla pulla ölçülemeyecek kadar büyük bir vefa duygusu olduğunu vurguladı.
Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise, yaptığı açılış konuşmasında şunları kaydetti:
“Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, 15 Temmuz hain darbe girişiminin liderliğiniz ve milletimizin destansı duruşu ile başarısız kılınması sonucu, şer güçler bu defa ekonomi, faiz ve kur merkezli saldırılarına başladılar.
Yine bu kapsamda işgale uğrayan tek finans kuruluşu olan Borsamız,Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyan ilk finans kuruluşu olarak tarifelerini ve aktifindeki tüm likit varlıklarını Türk Lirasına çevirdi.”
2023 hedeflerini ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi vizyonunu aktif olarak gerçekleştirdiklerini belirten Karadağ, “Bu kapsamda, dünya finans sektörünün en önde gelen kurumlarıyla stratejik iş birliklerine gidiyoruz. NASDAQ ve EBRD ile devam eden stratejik ortaklıklarımızı, İslam Kalkınma Bankası ile himayelerinizde başladığımız tarihi iş birliği ile taçlandırdık.
Bu stratejik iş birlikleri, İstanbul’a yakışır çeşitlilikte finansal ürün yelpazesini ülkemize ve uluslararası sermaye piyasalarına kazandıracaktır.” dedi.
Üzerinde çalıştıkları İslami finans ürünlerinden biri olan gayrimenkul sertifikaları olduğunu hatırlatan Karadağ, “Bu sertifikalar sektörün likiditesinin artırılmasına, kentsel dönüşüm projelerinin hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesine, hak sahipleri arasındaki ihtilaflarının azalmasına katkı sağlayacaktır. Sermaye piyasalarımıza yeni bir soluk getirecek olan bir diğer ürün ise yine borsamızda işlem görmesini planladığımız kamu özel sektör ortaklığı projelerinin gelirlerine dayalı sertifikalardır.” diye konuştu.
Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm bu kurumsal dönüşüm süreci, stratejik ortaklıklar ve yeni geliştirilen ürünler, sermaye piyasalarına öncülük etmek isteyen borsamızın hızına büyük bir ivme katacak ve 2018’de planlanan halka arzımıza güçlü girmemizi sağlayacaktır.
Yakın gelecekte borsamız iş birliğinde kurulması planlanan Uluslararası Faizsiz Finans Danışma Kurulu da, İslami finansal ürünlerinin standardizasyonuna büyük katkı sağlayacaktır.”
Açılışı yapılan Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul ile Kuyumcukent'teki Kıymetli Madenler Saklama Merkezi hizmet binalarının kurdelasını Erdoğan, Karadağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Mehmet Bostan, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Borsa İstanbul Genel Müdürü Osman Saraç, Takas İstanbul Genel Müdürü Mahmut Kayacık, Merkezi Kayıt İstanbul Genel Müdürü Ahmet Yılmaz birlikte kesti.
Programın sonunda Karadağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hat tablosu hediye etti.